Van Loon Case engineering
Van Loon Vlees

Optimalisatie aanvoersysteem lege verpakkingen bij Van Loon Vlees

arrow left
overview icon
arrow right

Bij Van Loon Vlees, onderdeel van de Van Loon Group, wordt vers vlees verwerkt tot consumentenproducten. Vanuit haar vestigingen in Son en Eersel bedienen zij grote retailklanten actief in de Benelux. De high tech productielocatie in Son is in 2017 opgeleverd en behoort tot de meest duurzame productielocaties in de wereld.

In de fabriek in Son vindt de productie en logistieke afwikkeling van voorverpakt vers vlees plaats. De plan bestaat uit meer dan 25 productielijnen.

Opdrachtgever
Van Loon Vlees
Vraagstuk
Optimalisatie in aanvoer van lege dozen

Aanvoer van dozen bleef achter

Elke lijn wordt via een geautomatiseerd aanvoersysteem van kartonnen dozen voorzien, zodat de productiemedewerkers altijd beschikken over voldoende lege dozen om de verpakte producten gereed te maken voor transport.

Van Loon merkte dat het aanvoersysteem niet meer kon voldoen aan de steeds hogere afzet. Om dit op te lossen waren op zeer drukke dagen tot wel drie medewerkers bezig met het stapelen en transporteren van dozen, om de collega’s op de inpakposities van voldoende dozen te voorzien. Samen met de leverancier van het logistieke systeem zijn ze op zoek gegaan naar een partner om een analyse uit te voeren op mogelijke verbeterpunten in dit systeem. QING is uiteindelijk naar voren gekomen als geschikte partij om deze analyse uit te voeren. 

“Van Loon Group heeft een leidende positie in de markt doordat we focus op de klant hebben en weten dat het altijd beter kan. Die drive voelden we ook bij QING."

Maurice de Best, Site manager Van Loon Vlees

Aanpak

Na de kick-off van het project hebben we eerst de productieomgeving nagebouwd in de virtuele wereld met behulp van 3D simulatie software. We verzamelden data; we meetten onder andere hoe snel de operators over een nieuwe doos konden beschikken. We gebruikten hiervoor onder andere informatie zoals lijnsnelheiden de door de programmatuur gebruikte voorwaarden en haalden data uit sensoren in de lijn. De gegevens samen gaven een helder en accuraat beeld van wat de huidige status van het systeem precies is.

No items found.

Valideren en toetsen

Vervolgens hebben we een aantal dagen productie gedraaid in de virtuele wereld, om het model te kunnen valideren. Daarna zijn verschillende scenario’s getoetst waarmee het proces van het aanleveren van de lege dozen mogelijk verbeterd kon worden. Door een aantal scenario’s te toetsen worden bottlenecks zichtbaar en kun je efficiënt op zoek gaan naar de beste route voor verbetering van het logistieke systeem. In dit geval een mechanische aanpassing en een aanpassing in de aansturing van het systeem, welke bepaalt onder welke voorwaarde er een doos naar een bepaalde positie wordt gestuurd. Doordat de nieuwe situatie volledig datagedreven is, en op haalbaarheid getoetst is kan Van Loon met een gerust hart de voorgestelde investeringen doen.

"De simulatie geeft ons ook voor de toekomst handvatten voor continue verbetering en optimalisatie.”

Maurice de Best, Site manager Van Loon Vlees
Van Loon Case engineering