Henk Maas, oprichter van The Chocolate Factory, had een duidelijk beeld voor ogen van hoe de chocoladefabriek eruit moest komen te zien. En daar mocht een hagelslagmachine, waarmee je je eigen pak kunt samenstellen, niet aan ontbreken. Om dit idee werkelijkheid te maken, werd QING ingeschakeld. Van de eerste schets tot een volledig werkende machine: stap voor stap brachten de engineers van QING het concept tot leven.
Aan Sjoerd Blij en Haico Croijmans, mechanical engineers van QING, de uitdaging om de mechanische kant van het ontwerp uit te werken. Ruim een jaar werkten zij, in samenwerking met Actemium, aan de realisatie van een machine die de magie van chocolade letterlijk tastbaar maakt.
“De grootste uitdaging voor ons was om sfeer en beleving te vertalen naar een technisch werkende machine,” vertelt Haico Croijmans. “Normaal richten we ons vooral op efficiëntie en capaciteit. Het gaat dan niet om het uiterlijk, als het maar optimaal werkt. Hier was dat compleet anders: beleving stond op nummer één. Kinderen willen magie ervaren, en dat moet de machine ook uitstralen. Dat was even schakelen, maar juist daardoor ontzettend leuk. Zo’n kans krijg je niet vaak.”
The Chocolate Factory is gevestigd in een oude fabriekstoren, een stuk industrieel erfgoed. “De unieke elementen van het gebouw moesten natuurlijk behouden blijven,” vertelt Sjoerd Blij. “We hebben de oude silo’s een nieuwe functie gegeven door dispensers toe te voegen. Nu zijn ze weer in gebruik en spelen ze een rol in het productieproces van de hagelslagmachine.”
Sinds februari 2025 is The Chocolate Factory geopend voor publiek, en op de zesde verdieping van de toren kun je de hagelslagmachine bewonderen. “Bezoekers stellen via een scherm hun eigen pak samen met verschillende smaken hagelslag. Met een joystick sturen ze de Stäubli-robotarm naar de silo’s, waar de gekozen hagelslag uitkomt,” legt Haico uit. “Is het pakgevuld? Dan schudt de robot de inhoud goed door elkaar en plaatst het op de transportband richting de chocoladewinkel bij de uitgang van de chocoladefabriek. Op deze manier worden bezoekers echt betrokken bij het productieproces en de technologie.”
Maar The Chocolate Factory is méér dan een leuk uitje. Oprichter Henk Maas wil jongeren enthousiast maken voor techniek. Jong technisch talent is hard nodig en in Veghel krijgen ze de kans om techniek én voedselproductie zelf te ervaren. “In het ontwerp hebben we bewust gekozen om de techniek zichtbaar te maken” vertelt Haico. “Bezoekers zien precies hoe de robot werkt. Dat maakt het niet alleen leuk, maar ook leerzaam.”
The Chocolate Factory werkt nauw samen met onderwijsinstellingen en bedrijven om techniek aantrekkelijker te maken. Mbo- en HBO-studenten kunnen hier terecht om te leren van de machines en mogen bijvoorbeeld onderhoud uitvoeren aan de hagelslagmachine. Er staat zelfs een project gepland waarbij studenten de machine verder mogen door ontwikkelen. QING ondersteunt hierbij met technische begeleiding.
De combinatie van plezier en educatie is de rode draad van de The Chocolate Factory. Op die manier verrast de chocoladefabriek niet alleen kinderen, maar draagt het ook bij aan de toekomst van nieuw technisch talent.