Twijfels, onzekerheden en drempels ervaart iedere voedingsproducent die wil innoveren. En dat is ook niet gek. Tijdens een innovatietraject krijg je te maken met onverwachte uitdagingen, risico’s en onvoorziene kosten. Een innovatieproces is onvoorspelbaar. Daarnaast gaan alle ontwikkelingen rond digitale innovatie razendsnel en zijn de mogelijkheden eindeloos. Bij een innovatietraject is de oplossing vaak nog een grote zoektocht. Ons advies? Begin zo klein mogelijk en deel het project in stukjes, of te wel: Agile werken.
Is het innovatiedoel helder, maar de weg ernaar toe nog niet? Dan kan een Agile-werkwijze je verder helpen. Agile werken is een term die je steeds vaker hoort. Agile wordt gezien als een werkwijze, methode en mindset. Maar, wat is het precies en hoe ziet Agile er in de praktijk uit?
Met Agile ben je samen met je team bewust van eventuele veranderingen en kan je daar goed op in spelen. Een Agile mindset staat gelijk aan wendbaarheid en flexibiliteit. Tijdens een project is het team bewust van eventuele risico’s en uitdagingen die de voortgang in de weg kunnen zitten. Het voordeel hiervan is dat je met een Agile-werkwijze het plan kan bijsturen en op zoek gaat naar nieuwe oplossing.
Een Agile werkwijze werkt pas goed bij een traject als het einddoel helder is, maar de weg ernaar toe nog niet. Bij Agile deel je het traject op in kleinere stukken en werk je in (week)sprints. Bij elke sprint hoort ook een sprint-meeting, dit kan dagelijks of wekelijks zijn. Dit kan je zien als een evaluatiemoment; de volgende stap in het proces wordt dan bepaald of concreet gemaakt.
Agile werken wordt vaak omschreven aan de hand van de viervolgende principes:
Bij veel innovatietrajecten passen wij Agile Development toe. Elk innovatietraject begint met een innovatiesssie. Tijdens deze sessie dagen we jouw vraagstuk uit en brengen we alle mogelijke risico’s en uitdagingen in kaart. We besteden ook aandacht aan het creëren van draagvlak, dit is essentieel voor een sterke start. Hieruit ontstaat een plan: de Development Roadmap. Hiermee leg je de basis voor het innovatieproces. Bij de uitvoering van het plan passen we Agile toe.
Met onze aanpak gaan we terug naar de basis. We ontleden het vraagstuk en delen we het op in sprints. Elk probleem of vraagstuk is uniek en we komen vaak nieuwe situaties tegen. Geen enkele oplossing is het zelfde en is het belangrijk dat nieuwe principes worden getest op haalbaarheid. Hiermee kijken we stap voor stap wat er nodig is voor de meest duurzame en inventieve oplossingen in de agrifood-sector.
Agile werken is geschikt voor productieprocesontwikkeling, procesoptimalisatie, productieautomatiseringen en Development & Mechanical Engineering trajecten.
Met de Development Roadmap streven we naar controle. Maar, in de realiteit kan innoveren onvoorspelbaar zijn. Uit ervaring weten we dat een uitgestippeld plan daarom geen zin heeft. We behouden controle door nieuwe principes te toetsen op haalbaarheid en het plan bij te stellen aan de hand van de uitkomsten. Deze aanpak past binnen de kaders van Agile.
In ons vak houden we van bewijzen; eerst zien dan geloven. Nieuwe principes toetsen, ook wel Proof of Concepts genoemd, is een belangrijk onderdeel van onze aanpak. Met Proof of Concepts bekijken we alle mogelijke oplossingen en maken we er een testopstelling van. In het begin is dat vaak heel eenvoudig; bijvoorbeeld met karton en ductape. Met kleine tests kunnen we de werking van iets aantonen.
In de beginfase en tijdens de Proof of Concepts is het niet erg om fouten te maken. Daarmee sluiten we risico’s uit en leren we van de fouten. Vooraf weet een engineer niet tegen welke valkuilen hij/zij gaat aanlopen. Uit de fouten halen de engineers waardevolle informatie en maken zo weer een stap in de goede richting.
Agile werken is niet geschikt voor elk traject. Er zijn een paar situaties waarbij de voordelen van Agile werken niet tot hun recht komen:
Zoals we al eerder aangaven is geen enkel vraagstuk en innovatietraject hetzelfde, dat geldt ook voor de aanpak. De diensten en aanpak zijn maatwerk. Vooraf kijken we welke aanpak het beste bij het vraagstuk én de organisatie past. Agile Development maken we passend voor ieder innovatievraagstuk.
Wil je meer weten over onze aanpak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Read more:
Onze Agile Development Aanpak
Ontvang je eigen Development Roadmap