Wist je dat in Nederland ongeveer een kwart van al het voedsel wordt verspild, wat neerkomt op zo'n 2 miljard aan voedselverspilling per jaar? Dit heeft grote gevolgen voor zowel het milieu, de economie als de voedselzekerheid.
Voedselverspilling komt niet alleen voor bij consumenten, maar ook bij bedrijven in de voedingsindustrie. Gelukkig kunnen slimme technologieën effectief helpen bij het tegengaan van voedselverspilling en het optimaliseren van grondstofgebruik binnen de voedingsindustrie. Hiermee lever je niet alleen een positieve bijdrage aan het maatschappelijk probleem, maar het levert ook voordelen voor jouw bedrijf op: lagere kosten en constante productkwaliteit.
Voedselverspilling vindt plaats op alle niveaus binnen de voedselketen, inclusief voedselverwerkende en -producerende bedrijven. Enkele oorzaken die bijdragen aan verspilling zijn: overproductie, strenge kwaliteitsnormen en inefficiënte processen. Technologie speelt een cruciale rol bij het aanpakken van deze oorzaken. Zo kun je technologie voor verschillende doelen inzetten:
Om voedselverspilling te verminderen, is controle hebben over het proces essentieel. Deze controle begint met het verkrijgen van inzicht in de huidige prestaties en het identificeren van mogelijke bottlenecks. Hiervoor is het verzamelen en optimaal benutten van data cruciaal. Het meten en analyseren van waardevolle data biedt niet alleen oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan, maar levert ook andere voordelen op, zoals:
Een essentiële aanpak om voedselverspilling te verminderen, is het voorkomen van 'slechte' kwaliteit voedsel. Onnodige verspilling ontstaat vaak door inefficiënte processen en verkeerd afgestelde machines. Met een constante kwaliteitsbeheersing kunnen we voorkomen dat slecht geproduceerd voedsel verloren gaat.
Vision AI draagt bij aan constante kwaliteitsbeheersing door het herkennen, categoriseren en sorteren van producten op specifieke uiterlijk kenmerken, zoals appels met rotte plekjes. Het systeem bootst specifieke taken van de mens na. Een essentieel kenmerk van een AI-geïntegreerd systeem is dat het data genereert om zichzelf te verbeteren. Hierdoor is het in staat is om situaties te herkennen en problemen te voorkomen; dus ook het reduceren van voedselverspilling.
Met efficiënte stappen zoals het in kaart brengen van het productieproces, real-time monitoring en concrete verbetervoorstellen, kunnen voedselproducenten controle krijgen over verspilling en een constante kwaliteit leveren.
Bij QING blijven we onze technologieën en strategieën verder ontwikkelen om zo voedselverspilling tegen te gaan. We hebben aan uiteenlopende projecten gewerkt waarbij technologie wordt toegepast om het te verminderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
In de video hieronder tonen we de kracht van Vision AI voor kwaliteitscontroles van stokbroden. In de bakkerij -en zoetwarenindustrie worden traditionele vision-systemen gebruikt om de lengte, breedte en hoogte van een product te controleren. Echter, als het gaat om de kwaliteit van een product, zoals een stokbrood, is er veel meer dat gecontroleerd moet worden. Een systeem zonder Vision AI is dan niet voldoende. Vision AI kan ook de volgende aspecten controleren: Vormnauwkeurigheid, afwijkingen en herkennen van scheuren.
Nederland heeft zich toegewijd aan Sustainable Development Goal (SDG) 12.3 van de VS om in 2030 de voedselverspilling te halveren ten opzichte van 2015. Dat betekend dat we in Nederland 1 miljard kilo voedsel per jaar minder moeten gaan verspillen. Dat is evenveel eten voor een jaar voor de hele provincie Noord-Holland.
De stichting Samen Tegen Voedselverspilling zet zich in om deze doelstelling te behalen. Dit doen ze niet alleen, maar in samenwerking met veel andere stakeholders. QING draagt zijn steentje hier ook aan bij en mag zich trotste stakeholder noemen van dit initiatief.
Door technologieën en data optimaal te benutten, kunnen we gezamenlijk de strijd tegen voedselverspilling aangaan en een positieve impact hebben op het milieu, de economie en de voedselzekerheid.