Veel voedselproducenten voelen de noodzaak om industriële automatisering toe te passen. Onvoldoende capaciteit, toenemende arbeidstekorten en hogere productiekosten zijn het gevolg hiervan. Robotica en automatisering zijn essentieel voor het verbeteren en efficiënter maken van productieprocessen. Veel ondernemers ervaren twijfels als het gaat om industriële automatisering: is de terugverdientijd rendabel genoeg? Behoud de productie de huidige kwaliteit? Hoeveel impact heeft het op het bedrijf en het personeel? Is het allemaal de moeite waard?
De huidige problemen in deze branche vragen om innovatie. Door technologie slim in te zetten kunnen we de uitdagingen samen tackelen. Artificial intelligence (AI), data, robotica en industriële automatisering hebben hier een grote bijdragen in.
Er wordt veel van voedselproducenten gevraagd, zoals grotere volumes van producten produceren tegen een lagere prijs. Voedselproducenten streven naar continuïteit in de productieprocessen. Om rust en continuïteit te creëren is productieautomatisering een must. Continuïteit verlaagt risico’s en draagt bij aan:
Door de continuïteit op peil te houden zorg je voor kostenbesparing en vergoot je de output. Om aan de huidige marktvraag te kunnen voldoen moet de productiviteit omhoog.
Artificial intelligence kent verschillende methodes zoals Machine Learning en Vision AI. Deze technologie maakt het mogelijk om data op hoog niveau te analyseren en de daaruit geleerde kennis toe te passen. Hierdoor is het mogelijk om het denkvermogen van een procesoperator voor een specifieke taak na te bootsen. Het kan ingezet worden om processen efficiënter in te richten, bijvoorbeeld door een menselijk kwaliteitsoordeel te automatiseren.
Food Robots worden vaak ingezet om sorteerprocessen met een hoge nauwkeurigheid te automatiseren. Door middel van vision ai kan de robot producten herkennen en onderscheiden, bijvoorbeeld rotte appels. Het systeem genereert data waarmee je verbeteringen kan doorvoeren. Met de verzamelende data kan het AI systeem situaties herkennen en eventuele problemen voorkomen. Het systeem werkt steeds efficiënter en kan bijvoorbeeld ingezet worden om onderhoudsbeurten op tijd in te plannen.
Automatiseren kan door middel van robotica, maar productieautomatisering is per definitie niet alleen met robots of robotarmen. Bepaalde handelingen kunnen ook geautomatiseerd worden met een machine. Robotisering in de voedingsindustrie zien we steeds vaker en wordt toegankelijker. Dit komt door machine learning en de ontwikkeling van grippers. Voedingsmiddelen zijn geen eenvoudige producten voor een robot om op te pakken. Voeding is kwetsbaar en heeft verschillende vormen, daarbij moet rekening worden gehouden met de hygiënerichtlijnen.
De meeste voedselproducenten overwegen om over te gaan op automatisering vanwege de grote schaarste aan arbeidskrachten. Personeel is moeilijk te vinden; de werkomgeving is vaak niet aantrekkelijk en het werk is eentonig. Personeel vertrekt meestal na een korte periode. Het vinden en het inwerken van nieuw personeel kost veel tijd en geld. Een proces automatiseren maakt het werk minder arbeidsintensief. Bijkomend voordeel; personeelskosten worden lager.
Industriële automatisering wordt vaak toegepast bij eenvoudige handelingen, situaties en/of producten. In de meeste situaties wordt er geen denkvermogen toegepast; het automatiseringssysteem is niet in staat om te redeneren. AI brengt hier verandering in, de technologie kan denkvermogen toepassen. Het is in staat om te kijken, te beoordelen en te doen. Hierdoor kunnen complexere handelingen geautomatiseerd worden, zoals het nauwkeurig opstapelen van producten in een doos.
Industriële automatisering kan veel veranderingen teweegbrengen binnen een organisatie, voornamelijk op de werkvloer zelf. Robots kunnen minder uitdagende werkzaamheden overnemen of taken die arbeidsintensief zijn. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de huidige functies van werknemers. Er wordt snel gedacht dat het werk van een werknemer volledig wordt vervangen, dit is zelden het geval. Automatisering biedt ook weer nieuwe taken en functies. Door digitalisering kunnen taken complexer worden, dit vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden.
Om industriële automatisering succesvol toe te passen is support, vanuit de gehele organisatie, een must. Voldoende draagvlak maakt innoveren makkelijker. De mensen op de werkvloer bezitten vaak waardevolle informatie als het gaat om procesoptimalisatie.
Voordat we een innovatietraject aftrappen organiseren we een innovatiesessie met mensen van verschillende lagen uit de organisatie en onze QING’s. Door verschillende inzichten te verzamelen krijg je een goed plan en creëer je draagvlak. Met draagvlak creëer je een vliegende start van jouw innovatieproces.
Benieuwd hoe je het beste industriële automatisering en machine learning toepassingen kan integreren in jouw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Read more:
Bron: https://www.ing.nl/media/pdf_ING-Foodtech-Robotarm-biedt-
voedingsindustrie-de-helpende-hand-februari-2019_tcm162-165693.pdf